Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Fanfary i bakłażan – warzywna przygoda z „Crazy Veggie”

To było ostatnie w tym roku kalendarzowym spotkanie grupy Fanfary z programem „Crazy Veggie”. Tym razem główną rolę odegrał bakłażan, który zaskoczył dzieci nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem.

Podczas zajęć królowały bakłażanowe frytki w panierce z dodatkiem parmezanu, które okazały się prawdziwym hitem. Dzieci miały okazję poznać to warzywo bliżej – dowiedziały się, że bakłażan to prawdziwa „supergwiazda warzywna”. Może mieć różne kolory – od jasnolawendowego po głęboki fiolet – i jest bardzo popularnym składnikiem dań kuchni południowych krajów.

Rozmawialiśmy także o jego wartościach odżywczych. Bakłażan zawiera niewiele kalorii, za to sporo błonnika oraz cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk i żelazo. Dzieci dowiedziały się również, że najwięcej witamin znajduje się w skórce bakłażana.

Nie zabrakło też ważnych zasad bezpieczeństwa – bakłażana nigdy nie spożywamy na surowo ani niedojrzałego, ponieważ może powodować dolegliwości żołądkowe.

To było smaczne, ciekawe i bardzo inspirujące spotkanie, które w doskonały sposób zakończyło nasze warzywne przygody z „Crazy Veggie” w tym roku.